Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013
Tι πρέπει να γνωρίζουμε για τα μάτια μας την διάρκεια του καλοκαιριού - Μελάνωμα
1) Πόσο σημαντική είναι η έκθεση των ματιών μας στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες; Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, προδιαθέτει:
  • Στις κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.
  • Σε προνεοπλασματικές αλλοιώσεις του δέρματος, την ακτινική κεράτωση για παράδειγμα.
  • Σε κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ο οποίος  είναι  ο πιο συχνός τύπος και εντοπίζεται κυρίως στο κάτω βλέφαρο.
  • Σε σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία
  • Σε αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην Τρίτη ηλικία
  • Στο οφθαλμικό μελάνωμα, μια πιο σπάνια αλλά αρκετά κακοήθη νεοπλασία, η οποία είναι πιθανόν να εμφανιστεί επίσης στα βλέφαρα σε ασθενείς με προδιάθεση και ιστορικό παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.
Το οφθαλμικό μελάνωμα στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα . Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να διαγνωσθεί τυχαίο κατά τη διάρκεια τυπικού οφθαλμικού ελέγχου Αν το μελάνωμα εντοπίζεται στον επιπεφυκότα ή στην ίριδα μπορεί να φαίνεται σαν μια μαύρη/καφέ οζώδη μάζα η οποία παρουσιάζει αργή εξέλιξη.Πιθανά συμπτώματα είναι: μειωμένη όραση, μυγάκια, αλλαγή χρώματος ίριδος, άλγος, έλλειμμα  στο οπτικό πεδίο. 

 Από τα πιο σημαντικά διαγνωστικά τεστ είναι η βυθοσκόπηση ( έλεγχος του εσωτερικού του οφθαλμού) έπειτα από διαστολή κόρης. Εάν η διάγνωση μελανώματος είναι πιθανή, ο οφθαλμίατρος θα σας συστήσει πιο ειδικές εξετάσεις όπως : υπέρηχος, φλουοροαγγειογραφία, βιοψία και ίσως αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Παράγοντες που προδιαθέτουν σε εμφάνιση μελανώματος είναι:- άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, μαλλιά ή ανοιχτό χρώμα ματιών-          άτομα με σπίλο βλεφαρικού/βολβικού επιπεφυκότος- άτομα με οφθαλμική/οφθαλμοδερματική μελανοκυττάρωση. (Σπάνια νόσος η οποία προκαλεί υπερμελάγχρωση του οφθαλμού και του δέρματος γύρω από αυτόν. Μικρά μελανώματα μπορεί να θεραπευθούν  με: laser, ακτινοθεραπεία, βραχυθεραπεία. Ίσως σε προχωρημένα στάδια απαιτηθεί εκκένωση του κόγχου. 

Τα αποτελέσματα της θεραπείας για το μελάνωμα του οφθαλμού εξαρτώνται από την ηλικία, ύπαρξη/όχι μεταστάσεων, χαρακτηριστικό του όγκου.

 1) Πως θα προστατέψουμε τα μάτια μας; Χρειάζεται λοιπόν αντηλιακή αγωγή μεγάλου δείκτη στο δέρμα των βλεφάρων και συνήθως συνίστανται αντηλιακά  μεγάλης προστασίας με δείκτη πάνω από 15. Χρειάζονται γυαλιά καλής ποιότητας με φίλτρο για τις υπεριώδεις Α και Β.

 2) Yπάρχει περίπτωση μερικά αντηλιακά να προκαλέσουν αλλεργία; Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα των βλεφάρων.  Επίσης η χρήση οποιασδήποτε αλοιφής ή λαδιού στα βλέφαρα έχει σαν αποτέλεσμα η ουσία αυτή να βρεθεί και μέσα στο μάτι. Έτσι θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί για την ποιότητα και την καθαρότητα των αντηλιακών που χρησιμοποιούμε, καθώς η είσοδος τους στα μάτια μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά μικροβίων.

3) Ποια είναι η καλύτερη λύση για τα μάτια μας το καλοκαίρι; Ο πιο σημαντικός τρόπος για την πρόληψη του μελανώματος στους οφθαλμούς  είναι να αποφευχθεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες. Να φοράτε γυαλιά ηλίου, και να είστε σίγουροι ότι παρέχουν υπεριώδη προστασία καθώς “μπλοκάρουν” την υπεριώδη ακτινοβολία.Για αυτούς τους λόγους συμβουλευτείτε τον οπτικό σας.Μια ετήσια οφθαλμολογική εξέταση είναι απαραίτητη.

 Γράφει ο  Δρ. Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος  Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Παν/μιο της Νέας Υόρκης 

Οφθαλμιατρείο Κανελλόπουλου 
Αν. Τσόχα 17,115 21 Αθήνα
Τηλ. +30 210 7472-777 (24 Ώρες)
Fax +30 210 7472-789   
Τηλ. Εφημερίας: +30 6945993598
Website: www.laservision.gr
Facebook/Laservision.gr
Twitter/Laservisiongr
You tube
/Laservision07
Search for Kanellopoulos App (iphone & android)
Apple: https://itunes.apple.com/us/app/kanellopoulos-eye-center/id620285571?ls=1&mt=8
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cloudninedevelopmentllc.AJohnKanellopoloulos_151


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: