Doc.gr

Προσοχή στα μάτια μας το καλοκαίρι!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014
Προσοχή στα μάτια μας το καλοκαίρι!

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου και η παρατεταμένη έκθεση των ματιών μας στον ήλιο είναι επιβλαβής. Συνήθως προδιαθέτει:  

· Στις κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.
· Σε προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος, την ακτινική κεράτωση για παράδειγμα.
· Σε κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικο κυτταρικό καρκίνωμα που είναι συχνό κυρίως στο κάτω βλέφαρο.
· Το μελάνωμα, μια πιο σπάνια αλλά πολύ πιο κακοήθη νεοπλασία που σχετίζεται με έντονη έκθεση στον ήλιο, είναι πιθανόν να εμφανιστεί επίσης στα βλέφαρα σε ασθενείς που έχουν προδιαθέση και που έχουν παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
· Σε σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία
· Σε αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην Τρίτη ηλικία.

Για την προστασία των ματιών θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας πάνω από 15 και θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί  για την ποιότητα και την καθαρότητα των αντηλιακών που χρησιμοποιούμε γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα των βλεφάρων ή ακόμα να μεταφέρουν και μικρόβια.

Φυσικά ακόμα ένα απαραίτητο όπλο προστασίας για τα μάτια τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών είναι τα σωστά γυαλιά ηλίου. Εκείνα δηλαδή που οι φακοί τους απορροφούν πλήρως την υπεριώδη ακτινοβολία.
Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι πολλά άτομα χρησιμοποιούν φακούς επαφής. Η χρήση των φακών επαφής το καλοκαίρι είναι απόλυτα ασφαλής.
Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε μερικές επιφυλάξεις οι οποίες απευθύνονται ειδικά σε άτομα που είναι χρήστες φακών επαφής συγκεκριμένα στη θάλασσα.  

Η χρήση φακών επαφής στην θάλασσα δεν είναι επικίνδυνη.  Μπορούν να φορεθούν στην θάλασσα με ασφάλεια. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η πιθανότητα να χαθεί ο φακός αν ανοίξουν τα μάτια μέσα σ’ αυτή.  Αν η μυωπία, υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός που έχει αυτό το άτομο είναι πολύ αυξημένη μπορεί να βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην έχει αρκετά καλή όραση για να συνεχίσει την δραστηριότητά του ή για να μπορέσει να ξαναεπιστρέψει στο ζητούμενο σημείο στην παραλία.  Το νερό της θάλασσας γενικά δεν περιέχει σημαντικό αριθμό μικροβιακών σωματιδίων και δεν φέρει κίνδυνο για μολύνσεις, εκτός εάν έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη παραλία ή πλαζ ως μη κατάλληλη για κολύμβηση.   

Μετά από την χρήση τους σε θαλασσινό νερό, και επειδή το θαλασσινό νερό περιέχει περισσότερο αλάτι  από την επιφάνεια των δακρύων, αφυδατώνει τους φακούς επαφής και τους κάνει να αγκαλιάζει πιο σφιχτά τον κερατοειδή.  Αυτό φέρει ένα μικρό κίνδυνο του ότι αν αφαιρεθούν οι φακοί επαφής αμέσως μόλις βγούμε από την θάλασσα μπορεί αυτό να προκαλέσει κάποιο επιθηλιακό έλλειμα στον κερατοειδή, κάποια δηλαδή «γρατζουνιά» στον κερατοειδή.  Άρα βγαίνοντας από την θάλασσα πρέπει να μείνουμε με τους φακούς επαφής τουλάχιστον για 10-15 λεπτά έτσι ώστε να επανέλθει η οσμωτική ισορροπία των φακών και των δακρύων.
 

Ποιοι επωφελούνται το καλοκαίρι;

Συνήθως άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία, βλεφαρίτιδα και ροδόχρου ακμή τους μήνες του καλοκαιριού και ειδικά εάν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, βελτιώνονται σημαντικά τα συμπτώματα  τους. Ειδικά αν η δίαιτά τους είναι λιτή σε  φαγητά και μπαχαρικά. Μερικοί παράγοντες που βοηθούν είναι η μείωση του στρες, η συχνή κολύμβηση στο υγιεινό και το υπερωσμωτικό περιβάλλον της θάλασσας, η διαφορά θερμοκρασίας και ίσως και η αλλαγή της δίαιτας το καλοκαίρι.  

Τέλος, έχει γίνει σαφές στην πρόσφατη βιβλιογραφία ότι η διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού με laser είναι πιο ασφαλής από την χρήση φακών επαφής.

Συζητήστε με τον οφθαλμίατρό σας την πιθανότητα χρήσης φακών επαφής ή και επέμβασης με laser.